Friday, May 26, 2017

Sfaturi utile in vederea alegerii aparatului AC potrivit


In Romania, piata sistemelor de climatizare se afla intr-o continua expansiune, in special in sezonul cu temperaturi caniculare, cand vanzarea de aparate de aer conditionat inregistreaza cresteri cu pana la 20 de ori mai mari decat in restul anului. Acest lucru inseamna ca, de multe ori, clientii se orienteaza catre achizitionarea de AC-uri sub impulsul momentului, una dintre principalele cause constituind-o caldura insuportabila din locuinta sau de la locul de lucru. Asadar, cel mai bine este sa va interesati din timp cu privire la alegerea unui aparat de aer conditionat potrivit nevoilor dumneavoastra. 
aparat de aer conditionat

Criteriul primordial pentru achizitionarea unui AC nu ar trebui sa fie reprezentat doar de pret, ci de cativa alti factori esentiali. Intai de toate, aparatul trebuie sa detina o putere corespunzatoare spatiului unde urmeaza a fi instalat.
·         Pentru suprafetele intre 10-25 mp, va recomand un aparat de 9 000 BTU
·         Pentru o incapere cu suprafata cuprinsa intre 15 mp-35 mp, va sfatuiesc sa optati pentru un AC de 12 000 BTU
·         30 – 50 mp –  se recomanda un aparat de aer conditionat de 18 000 BTU
·         40 – 70 mp: 24 000 BTU.

Altfel spus, pentru locuintele rezidentiale obisnuite se recomanda in general aparate care beneficiaza de 9 000 BTU – alegerea ideala pentru dormitoare, iar de 12 000 BTU pentru living-uri. Aparatele de aer conditionat de capacitate mare, cum sunt cele de 18 000 si 24 000 BTU sunt eficiente pentru climatizarea incaperilor cu inaltimea peste 3m.
De asemenea, pentru acele incaperi care au o suprafata vasta, cu inaltimea de 2, 5 metri, este preferabil sa montati mai degraba mai multe aparate de puteri mici in loc de a instala un singur aparat de putere mare. La fel ca in cazul sistemelor de incalzire, aparatele de aer condiționat trebuie montate cate unul în fiecare camera dorita.
Sfaturi utile:
  • Evitati sa utilizati doar un aparat de putere mare, de exemplu 18 000 btu, amplasandu-l pe hol in ideea climatizarii intregului apartament. Iata care sunt motivele pentru care va recomand sa evitati acest lucru:
-          Debitul de aer ridicat al unui aparat cu putere mare ce a fost montat intr-un spatiu cu dimensiuni reduse si cu o inaltime mai mica de 3 metri poate cauza senzatii pronuntate de disconfort pentru locatari, iar in cel mai grav caz, poate chiar dauna sanatatii.
-          Aparatele cu capacitati mari plasate in spatiile mici au ca efect o scadere rapida a temperaturiii aerului la nivelul dorit, dupa care se opresc, fapt care nu mai permite impingerea curentilor de aer reci, de exemplu, catre celelalte incaperi.
-          O unitate interioara AC montata pe hol atrage dupa sine necesitatea suplimentarii traseului frigorific, fapt ce aduce si cheltuieli suplimentare inutile.

  • Conteaza foarte mult si sistemul de filtrare cu care este dotat aparatul AC. Daca aveti de climatizat un spatiu mai vast, ar fi ideal ca proiectul sa se bazeze pe un sistem multisplit. De pilda, o unitate interna de tip split Fujitsu ASYG07LMCA poate fi extrem de avantajoasa pentru climatizarea dormitorului, in timp ce pentru restul incaperilor puteti opta pentru alte tipuri de aparate – casete de tavan, console, aparate portabile etc. O alternativa eficienta poate fi si montarea unui purificator de aer, daca simtiti necesitatea imbunatatirii mediului interior prin aport de aer proaspat, curatat de orice bacterii, particule de praf si mirosuri neplacute.
  • Daca v-ati propus sa atingeti un randament maxim, puteti alege aparate de aer conditionat cu Inverter, care au proprietatea de a modula capacitatea de racire, respective incalzire.

No comments:

Post a Comment